keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Läski liikkuu - ja äiti sekä tytär!

Viime vuonna tänään oli mun laskettu aika. Niin se vuosi on mennyt. En sano, että nopeasti, koska minusta ei tunnu siltä. Vuosi on ollut niin täynnä kaikenlaista, että tuntuu kuin se olisi voinut pitää sisällään toisenkin vuoden. Lapsen kehityksen seuraaminen on ollut tiivistä, elämän täyttävää. Meillä on menty lapsentahtisesti. Rutiineja on turvaa luomassa, mutta toisaalta monessa asiassa vapautta. Iltatoimet menee aina samalla kaavalla mutta esim. päiväunien kanssa sovelletaan eikä ole tiettyä aikaa, kun lapsi taintuu nukkumaan. Aina se ei samaan aikaan tuntuisi onnistuvankaan, vaikka herätään aika lailla samaan aikaan aina.

Olen heinäkuusta asti katsonut ja laskenut, mitä suuhuni laitan. Ei ole kyse mistään laihdutuskuurista, koska believe me, olen syönyt reippaasti päivittäin. En ole halunnut riskeerata onnistunutta imetystä laihduttamiseen. Kaikki ne raskaudenaikaiset kilot tosiaan jäivät synnärille mutta jossain vaiheessa huomasin, että kiloja on tullut lisää. Syömällä terveellisesti kiloja on nyt pudonnut kuusi (kyllä; kuusi kiloa viidessä kuukaudessa – en siis todellakaan todistettavasti tarkoituksella laihduta). Juuri kuluneella viikolla olen huomannut, että paino alkaa pudota taas. Suunnitelma on, että kun alan lopetella imetystä, vähennän myös syömisiäni, koska silloin ei ole väliä häiriintyykö maidontuotanto. Olen seitsemän kilon päässä siitä indeksin mukaisesti normipainon ylärajasta, ja menneiltä vuosilta muistan, että se on se paino missä minun on ihan hyvä olla.

En ole ikinä ollut urheilullinen. Koululiikunta jätti traumat ja viimeisten joukossa minut joukkueisiin valittiin. Ratsastusharrastus oli tiukalle liikunnanopettajalle suuri vitsi, ei se ollut mitään, kun olisi pitänyt olla joku yleisurheilija. Sählystä ja koripallosta silloin muistan pitäneeni, mutta en niin paljoa että olisin sen pakkoliikunnan lisäksi niitä lähtenyt harrastamaan. Ala-asteikäisenä olin luokan pisin kautta linjan, en mitenkään sairaalloisen lihava, mutta ehkä hieman tukeva, niinkuin lapset nyt yleensä. Yhtään en ihmettele että kuva itsestäni kieroutui ja sairastuin syömishäiriöön. Muistan aikoja, jolloin olin omasta mielestäni läski, ja kun nyt katson valokuvia, en voi kuin vain siunailla niitä riukukäsiä mitkä minulla silloin olivat. Ei alleista tietoakaan. No, mutta, ei siitä sen enempää.

Lapsi on laittanut liikkumaan, koska a) lapsen kanssa on kiva tutkia maailmaa ja b) lapsi yleensä malttaa lenkin loppupuolella rauhoittua nukkumaan joksikin aikaa. Olen tehnyt lenkkisäännön; ”kävele niin kauan kuin lapsi nukkuu”. Useimmiten se toimii, mutta joskus kärrään suosiolla mukulan kämppään ja parvekkeelle jatkamaan uniaan. Mutta kävely on mukavaa. Juoksulenkkiä en ole tehnyt ikinä, mutta joskus hölkkään vaunujen kanssa puhelintolppien välejä intervallityyppisesti. Olisi hauska kokeilla, kuinka pitkän matkan pystyn hölkkäämään ilman lastenvaunuja. Hmm, ehkä joskus VOISIN jättää lapsen isälleen ja lähteä lenkille YKSIN. Nyt oletusarvo on, että otan lapsen aina mukaan. Nyt kun mietin, niin en ole siis kohta vuoteen ollut asunnossa yksin. Toisten miehet kuulemma ottaa lasta kauppaan mukaan tai lähtevät jopa ihan varta vasten vaunulenkille? Tai tällaista legendaa olen ainakin kuullut...

Hei me liikutaan!


Mutta niin, kohta tyttöni on vuoden vanha taaperopaapero. Karhunkävelystä (muulla tavalla meillä ei kontattu) on sanouduttu virallisesti irti jo täysin ja lapsi on kävellyt täytettyään 11 kk, koko ajan ja joka paikkaan. Tahti ja tasapaino ovat hyvät ja pikkuinen innoissaan. En koe että menon suhteen olisi hankalampaa, oikeastaan lapsi on myös itsenäisempi leikeissään ja kirjan lukemisissaan. Tokihan välillä vaaditaan syliä ja tissiä ja huomiota muuten vaan. Kirjojen lukeminen onkin kivaa yhteistä puuhaa, kun ne kiinnostavat muutenkin kuin vaan suutuntumalla. Eläimet kaikin puolin on hittejä, niitä tunnistetaan jo muutama, kuten myös muumeja. Pikkuneiti on saamassa Pikku Myyn kakkuunsa, vaikka enää hän ei jaksa kutsua sitä nimeltä. Kovasti hän kysyy ”mikä, mikä”, muttei itse toista sanoja. Sinne ne taitavat päähän kuitenkin hiljalleen kasautua muistiin. Nyt on taas mentävä ja tehtävä, ei auta. Palaamisiin.

Synttärivalmisteluja, suklaapipareita. Ekat lahjat korkattu.

Mun täytyy kävellä näin, mun täytyy kävellä näin...

Valoja hämärässä, iloa pimeään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti